četvrtak, 26. ožujka 2009.

Heklica ručni rad

Ovo je krajnji rezultat,a sve je počelo šetnjom po starom groblju na početku Malešnice.Zapravo,sve je počelo kad sam vidjela blog http://laughingpurplegoldfish.blogspot.com/2008/11/why-not.html Onda sam otišla s djetetom u park,našla grančice,požurila doma,brzo nahranila i uspavala dijete i prionula na posao!
Prvo sam ogulila koru.Imala sam tri grančice,od kojih su nastala dva štapića,jedna je pukla odmah na početku.Naravno,potreban je dobar čvrst i oštar skalpel.Kora i ostatci frcaju na sve strane pa nije pametno to raditi u spavaćoj sobi (kao ja)
No,dakle,tu sam već napredovala.jedna je grančica slomljena,a jedna oguljena.Sad slijedi oblikovanje kukice.Ne znam kako objasniti kak se to radi.Najbliži opis bio bi odokativno.
Evo,to bi bila ta prva,tanja i duža heklica koju sam izrezbarila.sad slijedi šmirglanje,ugrubo pa ufino,voskanje i zaglađivanje,i na kraju kukica pukne!
Preživjela je ova deblja.Mislim da je veličine oko 8 ili 9.Treba ju se dobro navoskati,običnom svijećom i onda duuuuuugo utrljavati krpicom.Trljanjem se vosak rastopi i popunjava pore na drvetu.Heklica je testirana i radi.Malo je kratka,više bi mi odgovarala malo duža,al sljedeća/sljedeće će biti bolje.Naime,htjela sam napraviti ukras na drški,al za probu ovo je dovoljno.Ubuduće moram pažljivije birati grančice,moraju imati tvrdu sredinu.Pokušat ću napraviti jednu debljine 3 mm.Imam dvojku i 4,5,a konac za trojku....Oduvjek sam željela dan od tridesetak sati. Ili bar da ne moram spavati.

3 komentara:

  1. Svaka cast na strpljenju da od grancice napravis heklicu! Jesu li i ostale domace izrade ili kupovne?

    OdgovoriIzbriši
  2. Ova je za sad jedina domaće izrade,ali ponekad kad legnem spavati,po mislima mi se vrte sličice još nekih heklica,sigurno traže da ih oslobodim iz grančica u kojima su zarobljene. Morat ću se primit posla!

    OdgovoriIzbriši
  3. Da ti malo olaksam zivot :D .Ja sam sebi napravila i heklice i pletace igle od stapova koje stolari koriste za tiplanje namjestaja.Savrseno su obradjeni i glatki, a kupuju se u Merkuru, Pevecu ili bilo gdje gdje ima i stolarskog materijala i kostaju od 1.5 do 4 kn jako debeli.Imas raznih debljina i bukovo drvo su.nesto se teze obradjuju,. ali zato kod obrade ne pucaju.Na pletace igle mozes napraviti zavrsetke od fimo-mase, a na heklici se mozes poigrati lemilicom i izgoriti neki uzorak.Vis, meni ne bi pale na pamet grancicce.Svaka cast

    OdgovoriIzbriši