nedjelja, 31. srpnja 2011.

Knjiga i igra - Book and craft

Zoran Pongrašić : Oda jajetu
Ilustrirala Luana Rinaldo

Iako ovu slikovnicu svrstavaju među slikovnice za dvogodišnjake,Hana je bogme uživala čitajući ju,a kasnije i prepričavajući svima koji su htjeli slušati :-) Toliko ju je zavoljela da sam odlučila da je vrijeme za našu prvu radionicu na temu knjige.I iako sam imala u planu neku sasvim drugu tehniku,bilo koju vrstu bojica,ispalo je sasvim nepredviđeno da smo upotrijebile stare boce od šampona. Naime,kao što se vidi na prvoj slici,budući da Hana nije htjela sudjelovati,htjela sam joj pokazati što bi radile pa se možda zainteresira,tako da sam joj nacrtala koku,mislim si da će ju ona obojat,al ništa,i jaje,za koje sam isto mislila da će se pridružit,al opet niš!
E onda mi je pala ta genijalna ideja na pamet da razrežem stare boce od šampona i omekšivača i da na njima crtamo markerima.I to je bilo dovoljno neobično da Hanu zainteresera za crtanje.Naime,Hana jaaaako ne voli crtati :-( Ja sam oduvjek,i prije nego sam rodila Hanu,imala u kući mnoštvo umjetničkog pribora.Ništa skupocjeno ili profesionalno,obične vodene bojice,tempere,kolaž,cik-cak škare,razna ljepila,drvene bojice,flomastere,...,a kad je Hana došla u dob kad djeca počinju crtati (šarati,hi-hi),meni je to bila isprika za nabavku još više vrsta pribora :-)Međutim,sve do nedavno,Hana nije htjela olovku ili bojicu ili flomastr ni primit u ruke.Sve što je radila bilo je da je u velikim plohama razmazivala vodene boje ili tempere.Onda su prije nekoliko mjeseci počele nastajati glave ,pa na njima oči,primitivne ruke i noge,uglavnom,ono što u razvoju dječjeg crtanja nazivaju "punoglavci". Sad je već u malo daljoj fazi tog crtanja,ali samo svojom voljom,ništa na nagovaranje,eventualno ju mogu dobit na foru ovako neobičnih materijala.I tako je krenulo :-)
Koka i jaje se svađaju koje je od njih bilo prvo :

Koka kaže : "Koka!"
a jaje viče :"Jaje!"

"Čemu sva ta buka,galama i svađa,
iz jaja se uvjek novi život rađa.

Iz jaja su svoje pomolili glave
pa o njima pjevaju,vole ih i hvale :

krokodili,

zmije,


gušteri,

ptice,

pčele,

komarci,

muhe i bubice,

ribe u vodi,

i mravi u travi,

a na neki način i čovjek ga slavi!"

Primjetit ćete da je nakon prvih par mojih crteža,Hana potpuno preuzela crtanje i od krokodila na dalje (osim mame zmije) crteži su isključivo njeni. Ja sam izrezala oblik,a ona je dovršila životinjicu.Čak je pčeli stavila jedno oko s jedne,a drugo s druge strane plastike :-)
I tako smo odjednom i čitale i crtale i reciklirale.
Sretno dijete,zadovoljna mama!!!

This is a book for toddlers,but I wanted to teach my Hana how creatures come to the life so I found this and two other books,but about them some other time. Hana fell in love with this book so I decided that's time for our first "book and craft"! But,ther's a problem.She doesn't like to draw! Before she was even born I always had art supplies in my home,nothing expensive or professional,water and wood collors,tempera,collage papir,glue,zig-zag sizzors,and when she was old enough to start to draw I was soooo happy that I can but some more supplies :-) But,till short time ago she wouldn't even draw with a pencil,not to mention anything else.She was just painting big surfaces with water colors or tempera.Than a few months ago it all begun with heads.Than heads got eyes and arms and legs,now they have mouth,often she draws apple or banana or pear... So this time I tougt,she loves the book,she'll love to drav the story.It took me some time to talk her into,but not in usual tehniques of drawing :-) I cutted plastic bottels of shampoo to make characters of the story and there was she interested in drawing. You'll finde whre my drawing stops,and her starts :-)
And this is the story about what was first chicken or egg.They quarrel ,and than the story tells us about what else was born out of egg :crocodiles, snakes, lizards, birds, bees, mosquitoes, flies, fish in the water and ants in the grass,and in some way even man it celebrates!

Happy kidd,satisfied mom! :-)

Broj komentara: 11:

  1. Super je slikovnica i mi je imamo:)

    Pusa tebi i Hani!

    OdgovoriIzbriši
  2. pa ovo je predivno! oduševila sam se!
    bravo za umetnicu :D

    OdgovoriIzbriši
  3. Odlicna ideja to sa flasama. Poljupci za umetnicu!

    OdgovoriIzbriši
  4. Djeca u vrtiću također obožavaju ovu priču. Iskaširali smo balone raznih veličina u obliku jajeta i napravili životinje od čarapa. Prerezali smo kaširani balon u cik-cak i unutra stavili životinjicu.
    Svaka generacija se iznenadi koje se sve životinje legu iz jajeta.

    OdgovoriIzbriši
  5. Hvala vam,cure,baš mi je drago da vam se sviđa koliko i nama! A mi odosmo u knjižnicu po neke nove zanimljive priče :-)

    OdgovoriIzbriši
  6. Ti si stvarno fulala profesiju :))))
    Pusa Hani i tebi

    OdgovoriIzbriši
  7. Bok! One Lovely Award te čeka - ovdje:
    http://leptir-mojpribor.blogspot.com/2011/08/one-lovely-blog-award.html

    Nataša

    OdgovoriIzbriši
  8. I love how you brought the book to life. Looking forward to lots more of your book and crafts now!

    OdgovoriIzbriši
  9. Zanimljivo. :))

    http://liberty-walk-sara.blogspot.com/

    OdgovoriIzbriši