nedjelja, 13. prosinca 2009.

Rižin bod i kompletić za krštenje

Ovaj je kompletić šala i kape bio gušt raditi kolilko i gledati,a nadam se da će tako rado biti i nošen.A komplet za krštenje je već ispunio svoju svrhu,nadam se da ga vlasnica do proljeća neće prerasti!

Broj komentara: 7:

  1. Kako je medena kapica! Bas planiram da sebi pletem kapu, je l mozes da mi das pattern kako se plete ova ;)cmok

    OdgovoriIzbriši
  2. Nema uzorka,ovo je najobičniji rižin bod!Kad odabereš vunu i igle kojima ćeš plesti,napraviš probni uzorak da vidiš kolko ti očica ide u tvoj opseg glave.Na ovoj kapi sam napravila nekoliko redova dvije krivo-dvije pravo ,pa onda počela rižin bod,ali sam poslje kćeri radila kapu bez te pasice i jednako je dobro.Dakle s pasicom ili bez nje pleteš do određene visine (odokativno) i počneš oduzimati.Oduzimaš tako da na svakoj igli (pretpostavljam da kapu pleteš na pet igala?) zadnje dvije očice ispleteš zajedno.Tako sve dok ti na svakoj igli ne ostane 10 očica,a onda dva reda zajedno pleteš i prve dvije i zadnje dvije,tako će ti ostati 6 očica na svakoj igli.Zatim pleteš dvije po dvije zajedno,to je 3 očice na svakoj igli.Onda pletivo preseliš na dvije igle,znači imaš na svakoj 6 očica i još ih jednom ispleteš dvije po dvije zajedno.Sada ti je ostalo samo 6 očica.Odreži konac kojim pleteš desetak cm od kraja rada,heklicom ga provuci kroz preostale očice,makni igle i stegni.Konac zapetljaj na krivoj strani rada i gotova si,možeš u šetnju.Objašnjenje ti ovako možda izgleda komplicirano,al čitj ga u trenutku dok radiš dio na koji se objašnjenje odnosi i vidjet ćeš da će ti ići.Ak nejde,javi se opet.
    Možda bi ti bilo dobro da imaš neku kapu koja ti paše,bilo kakvu staru,samo da vidiš gdje je mjest na kojem trebaš počet sužavati.Meni je to obično oko 35 reda,al sve ovisi o debljini vune s kojom radim,naravno o veličini glave,a da ne pričam da različite ruke različito pletu,pa ti pletivo vjerojatno neće biti jednako zategnuto kao moje.Zato nikad ne radim po predlošku i izbjegavam davati točna uputstva,nego uvijek mjerim "odokativno"...Postavi sliku kad napraviš da vidim jel usplelo!Puno sreće!

    OdgovoriIzbriši
  3. Hvala ti, hvala :)))) to cu vjerovatno zapoceti krajem sedmice, prije nemam vremena, ali cim je ispletem postavicu je, da vidis kako je ispala. Poljubac

    OdgovoriIzbriši
  4. jako je lepo, ali nažalost neznam plesti pa neću nikog moći obradovati ovako lepim poklonom.

    OdgovoriIzbriši